Mistrovství České republiky v paraplavání 2024

Po dvouleté pauze se do Brna na legendární bazén Za Lužánkami vrací XXVIII. ročník Mistrovství České republiky v paraplavání. Historie tohoto šampionátu sahá až do 60. let minulého století, kdy se konalo ještě pod hlavičkou Československa.

Mistrovství sdružuje v rámci World Para Swimming všechny typy postižení – pohybové, mentální i zrakové – pod hlavičkou nově vzniklé Sekce paraplavání Českého svazu plaveckých sportů. Plavci tak sdílí nejen bazén, ale i střešní organizaci s olympijskými kolegy, čímž se stírá pomyslná hranice mezi handicapovanými a zdravými sportovci.

Můžete se těšit na hvězdná jména jako Arnošt Petráček, vítěz z Ria a stříbrný medailista z poslední paralympiády v Tokiu, dále nevidomý sedmnáctiletý mistr světa a Evropy v paraplavání David Kratochvíl. Na startu bude také plavkyně domácího klubu, medailistka z MS a ME Agáta Koupilová a další členové reprezentačního týmu se splněnými limity na LPH do Paříže Jonáš Kešnar, Tadeáš Strašík, Vendula Dušková a Alexandra Borská.

Pokud máte rádi plavání, srdečně vás zveme na Mistrovství České republiky v paraplavání, které se koná v sobotu 22. června Za Lužánkami. Slavnostní nástup proběhne v 10:45, první disciplína, 50 m volný způsob, pak v 11:00.